MG 2719

Potrzebne składniki:

125g roszponki,
3 niewielki pomidory,
pęczek szczypiorku,
garść płatków migdałowych,
pół łyżeczki bazylii,
1 łyżka octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy extra vergine,

krok1 Roszponkę i szczypiorek płuczę i osuszam, pomidory parzę wrzątkiem i obieram ze skórki.
krok1 Płatki migdałowe prażę na patelni lub w piekarniku do momentu, aż staną się rumiane.
przepisy kulinarne Siekam szczypior, pomidory kroję w ósemki.
przepisy kulinarne Przygotowuję sos mieszając ocet balsamiczny, oliwę i bazylię.
przepisy na obiad Łączę ze sobą wszystkie składniki i zalewam sosem, mieszam delikatnie i surówka gotowa.



Przelicznik miar i wag

Gramy na szklanki

Gramy

(g)

Szklanka

(250 ml)

100 gramów cukru 0,6
100 gramów mąki 0,6
100 gramów mleka 0,4
100 gramów oleju 0,4
100 gramów śmietany 0,7
100 gramów wody 0,4

Gramy na łyżeczki

Gramy (g)Łyżeczki (5 ml)
10 gramów cukru 2
10 gramów mąki 2
10 gramów mleka 1,1
10 gramów oleju 2
10 gramów śmietany 2
10 gramów wody 1,4

Gramy na łyżki

Gramy (g)Łyżki (15 ml)
10 gramów cukru 0,7
10 gramów mąki 0,7
10 gramów mleka 0,6
10 gramów oleju 0,7
10 gramów śmietany 1,1
10 gramów wody 0,8

Szklanka na gramy

Szklanka (250 ml)Gramy (g)
1 szklanka cukru 220 g
1 szklanka mąki 170 g
1 szklanka mleka 250 g
1 szklanka oleju 250 g
1 szklanka śmietany 150 g
1 szklanka wody 250 g

Łyżeczka na gramy

Łyżeczka (5 ml)Gramy (g)
1 łyżeczka cukru 5 g
1 łyżeczka mąki 5 g
1 łyżeczka mleka 9 g
1 łyżeczka oleju 5 g
1 łyżeczka śmietany 5 g
1 łyżeczka wody 5 g

Łyżka na gramy

Łyżka (15 ml)Gramy (g)
1 łyżka cukru   15 g
1 łyżka mąki   15 g
1 łyżka mleka   17 g
1 łyżka oleju     15 g
1 łyżka śmietany    9 g
1 łyżka wody   15 g